Auteursrecht en Google

Ik blijk het auteursrecht van een fotograaf te hebben geschonden. Of ik ff wil betalen. Een logisch mailtje van De Beeldunie. Ik was mij alleen van geen kwaad bewust. Ik had naar informatie in de foto gezocht en niets gevonden. Daaruit concludeerde ik, ten onrechte zo blijkt nu, dat de foto rechtenvrij was. Ik ga daarom een nieuw schikkingsvoorstel sturen.

Maar hoe kan het dat ik geen informatie in de foto vond terwijl ik daar wel naar had gezocht? Volgends de dame van De Beeldunie was dat niet zo raar: “Iedereen kan die informatie weghalen of veranderen. Wat naïef dat jij dat niet weet als journalist.”

Ik belde een bevriende fotograaf en hij snapte er ook niets van. Hij nam de proef op de som, en hoewel Jan Banning allerlei informatie in zijn foto’s stopt om auteursrechtschendingen te voorkomen, blijkt Google die er ‘gewoon uit te flikkeren’. Jan wist van niets. En tikt nu een boos stukje op zijn Facebookpagina om andere fotograferen te waarschuwen.

Op zijn aanraden belde ik nog even met Dupho. Zij wisten al dat Twitter en Facebook alle auteursrechteninformatie uit foto’s verwijderd. “Maar Google doet dat dus ook”, reageerde de dame aan de telefoon licht zuchtend. Fotopersbureaus als Hollandse Hoogte en de Beeldunie werken tegenwoordig daarom met speciale software om auteursrechteninbreuk op te sporen. Software die ik nog niet kende. En waardoor ik dus onbewust de mist inging door ten onrechte een foto te gebruiken. Excuus. Maar had geen idee dat Google mij zou dwarsbomen in het voorkomen van auteursrechtenschending. 

twitter